Holnap Budapesten szmogriadó miatt korlátozásokat léptet életbe a város vezetése. A szálló por koncentrációja az egészségügyi határérték 328 %-a! Debrecenben 428 %, Szolnokon 376 %!!!!
Emlékszem, valamikor a 90-es években néztem a kínai, és amerikai nagyvárosokat, benne embereket maszkkal az arcuk előtt, és arra gondoltam, de jó, hogy ez nálunk nem így van. Sajnos ez is megváltozott.

Mitől alakul ki szmog?

A rossz fajta lakossági fűtés a szmog fő oka, háromnegyed részben a szennyező háztartási tüzelés miatt ennyire pocsék a levegő minősége. Ehhez persze az időjárás is kell, ilyenkor mintha a Kárpát-medencére ráhúztak volna egy hatalmas nejlonzacskót. Ma már messze nem Budapest a legszennyezettebb, vidéken néhány helyen a pekingit is meghaladja a légszennyezettség.

Vagyis:

  • szélcsendes idő
  • magas légnyomás
  • fagypont körüli hőmérséklet

ami azt okozza, hogy  légkör alsó rétegében megszűnik a függőleges légmozgás. Az eredmény a ránk ülő köd és a kémény felett rekedő, felszállni nem képes füst – nem véletlen, hogy a szmog szó éppen e két tag (smoke és fog) összetétele.

Korábban az ipari termelés adta a kén-dioxid szennyezés nagy részét, mára azonban nemcsak ez a probléma. A nagyvárosokban a légutakat károsító, hosszú távon rákot okozó nitrogén-dioxid jelenléte okoz gondot, mely fő okai a

  • dízelüzemű járművek , valamint a
  • lakossági szilárd anyagú tüzelés.

A szmog fő alkotóeleme ugyanis a szállópor. Ez a 10 mikronnál kisebb finomszemcsés anyag, ami sehogy vagy csak nagyon nehezen ülepedik le, és képes bejutni a légutakba is. Minél kisebb szemcsékről van szó, annál inkább: 4 mikron alatt már a tüdőbe is, 2,5 μm alatt pedig már nem is nagyon ürül ki, ami állandó gyulladást okozhat a tüdő felszínén, mely a környező erekre is átterjedhet.

Az egészségi szempontból legkritikusabb PM2,5-nek ma a 74 százaléka származik lakossági tüzelésből, vagyis a szmog háromnegyed részben a háztartási fűtésre vezethető vissza.

Hogyan javíthatnánk a helyzeten?

  • Megfelelő tüzeléstechnika, levegőhöz juttatva a tüzelőanyagot.
  • Jobb tüzelőberendezés
  • Falakon legalább 15 cm-es, födémen 30-35 cm-es szigetelés: „Ha ezt az egész országban meg tudnánk valósítani, akkor felére lehetne csökkenteni a fűtési eredetű légszennyezést”

Nyilván több út is van , de mi arról beszélünk, amihez értünk, és amiben hiszünk. Azaz,  hiszünk abban, hogy az elektromos tüzelés nem csak egy alternatíva lesz a jövőben, de követendő példa is a háztartások számára. Reméljük, hogy a jövőben az állam is nagyobb figyelmet fordít erre a megoldásra, valamint a felelős fogyasztói viselkedés támogatására.

Biztosak vagyunk abban, hogy ha egy varázsütéssel megváltoztatnánk a jelenlegi fűtési rendszereket elektromos fűtésre, nem kellene ilyen napokat átélnünk. (Sajnos varázslók nem vagyunk, de mindent megteszünk a változásért ???? )

Addig is igyekszünk minél több háztartáshoz eljuttatni a fűtés kialakításához, és használatához kapcsolódó ismereteket, hogy a jelenlegi és későbbi fogyasztók  megismerhessék a fűtés választásának felelősségét is, amivel hozzájárulhatnak egy élhetőbb világhoz is.

Reméljük, egyre többen tartanak velünk.

Forrás: index.hu /Kolozsi Ádám