Akár az előző posztunk folytatása is lehetne az alábbi magyar példa:

Egy Csongrád megyei falu, Pitvaros Önkormányzati épületei mára szinte teljes egészében megújuló energiarendszereket használ, így 1/10-re csökkentette az eddigi villanyszámláját.

Öröm ezt látni, és a sok, hasonló tervvel rendelkező Önkormányzati érdeklődőink számából látszik, hogy komoly érdeklődés alakult ki napelem-rendszereink és a NordArt paneleink iránt.

Forrás: delmagyar.hu

Bejött a napelemes fejlesztés: 22 ezer forint Pitvaros villanyszámlája

Pitvaros önkormányzata a napokban kapta meg az aktuális villanyszámláját. Az összes önkormányzati intézmény egyhavi áramfogyasztásának ára 22 ezer 157 forint. Pár éve tizenegyszer ennyit kellett fizetni.

– Már csak a védőnői szolgálat épülete, a piactér és egy bérlakás után fizetünk villanyszámlát – mondta Radó Tibor polgármester. – Az utóbbiért járó összeget ráadásul visszakapjuk. Ott nem a bérlő, hanem az önkormányzat nevén van a számla. A bérlő nekünk fizet, nem a szolgáltatónak.

Pitvaroson nemrég még tizenegyszer több volt a havi villanyszámla. A drasztikus csökkenés a napelemes fejlesztéseknek köszönhető. Ma már a nap energiáját használják az óvodában, a napközikonyhán, a fogorvosi rendelőben, a polgármesteri hivatalban és a művelődési házban is. A beruházásokat pályázati forrásból valósították meg. A közel 63 milliós fejlesztéshez az önkormányzatnak összességében 6,5 milliós önerőt kellett állnia.

– Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen az elmúlt 12 év napsütéses óráinak átlagát figyelembe véve Magyarországon a Szeged–Békéscsaba vonal a nyerő. Pitvaros pedig félúton van – tudtuk meg a polgármestertől, aki arról is beszámolt, ismeretei szerint három vállalkozás is azt tervezi, hogy napelemparkot létesít a településen.
Témák: fejlesztés Makó