Elektromos fűtés vagy gázfűtés

A rezsi költségek nagy részét a fűtéssel kapcsolatos kifizetések teszik ki, így szinte mindenki szembesül a dilemmával: Gáz vagy elektromos fűtést válasszak? Cikkünkben próbáltunk hétköznapi, közérthető módon fogalmazni, szakmai kifejezéseket nélkülözni, táblázatos formában szemléltetni, hogy bárki, hozzáértés nélkül is képet kaphasson arról hogy mit kell figyelembe venni a döntés előtt.

BIZTONSÁG

Elektromos fűtések vásárlásakor biztonságos, “kipróbált” gyártót érdemes választani, aki nagy múltal rendelkezik az elektromos fűtések területén. Ilyenkor a fűtőpanelek rendelkeznek túlfeszültség, túlmelegedés védelemmel, kettős szigetelésűek, hosszúak, megoszlik rajtuk a hő, így nem lesznek forróak.

Ezeket egy szakszerűen kiépített, életvédelmi relével ellátott elektromos hálózatról kell  üzemeltetni és hátradőlhetünk a BIZTONSÁG témakörében.

Gázfűtés választása esetén szintén a megbízható gázkazán vásárlással kell kezdeni, ami nagyságrendekkel többe kerül egy komplett elektromos fűtésrendszernél. Ezután olyan kivitelezőt kell választani aki szakmai szempontból kifogástalan és el kell végeztetni minden biztonságtechnikai mérést, vizsgálatot amit a szakma megkövetel. Érzékelőket, riasztókat kell felszerelni és fel kell készülni az évenkénti rendszeres ellenőrzésekre, karbantartásokra. A legtöbb ember a bonyolult rendszer, a veszélyes gázüzem, a balesetek hírei miatt, soha nem dől hátra a BIZTONSÁG terén gázfűtés esetén.

KIVITELEZÉSI KÖLTSÉGEK

Elektromos fűtések kivitelezésénél már az árajánlatkérésnél ingyenes és részletes tervet kapunk, mely tartalmazza a helyiségenkénti és az össz áramfelvételt. Ez alapján születik a döntés hogy a meglévő elektromos hálózat alkalmas vagy felújítandó az elektromos fűtés biztonságos üzemeltetéséhez. Ha fel kell újítani akkor azt szakember, legtöbbször 1-2 nap alatt, alacsony költséggel ki tudja vitelezni. Ha a rendszer alkalmas, akkor a dugvillával és termosztáttal rendelkező fűtőpanelek pár óra alatt felszerelhetőek az oldalfalra. Tehát a fűtések bekerülési költségét és az esetleges kivitelezési költségeket is szem előtt tartva kijelenthetjük hogy az elektromos fűtések kiépítése nagyságrendekkel kisebb beruházást jelentenek a gázfűtéshez képest.

Gázfűtés kivitelezésénél már az árajánlatkérésnél nehézségekkel és költségekkel találkozunk. A kivitelezésén biztos a helyszíni munka, így az ajánlatadás garantált helyszíni felméréssel párosul. Ehhez csak közeli cégeket választhatunk, majd ki kell várni mire a túlterhelt kivitelező felméri a munkát. Ezért sokszor már az ajánlatadás-felmérés is pénzbe kerül. Ezután külön kell fizetnünk a tervekért majd jönnek a gázkazán és egyéb anyagok költségei, majd a kivitelezési-munkadíj költségek. Szem előtt kell tartanunk a járulékos költségeket is ami a falátfúrások stb… miatt keletkeznek. Számolhatunk még kémény építéssel, béleléssel ami szintén nagy értékkel bír. Összegezvén egy bonyolult, hosszú időtartamú, drága eljárásról van szó, ami 5x, 6x, 7x annyiba kerül mint az elektromos fűtés komplett kiépítése.

ÜZEMELTETÉSI KÖLTSÉGEK

Elektromos fűtések üzemeltetési költségei nagyban függenek az üzemeltetőtől. Az első meghatározó tényező az eszköz választás, széles, jó hőleadású, és energiahatékony termosztátos eszközt kell választani ami alapvetően meghatározza a későbbi energia költségeinket. Sajnos rengeteg pici, közelkeleti, vagy mediterrán gyártású ipari szemét került a piacra melyek nem alkalmasak fűtésre. A következő fontos tényező az üzemeltető készsége és belátása arra hogy szokásaihoz programozzon minden helyiséget, így minden watt energia ott és akkor hasznosul amikor kell. A harmadik meghatározó elem a fűtendő helyiség hőtechnikája, szigetelési jellemzői.

A nagy különbségek az üzemeltető személyéhez köthetőek: mit választ, hogyan használja azt és milyen szigetelést szánt otthonának. A költségek lehetnek kedvezőek napelem nélkül és gyengébb szigetelés esetén is ha megfelelő eszközt használunk, ami fűtési idejét és hőfokát átgondoltan állítjuk be.

Gázfűtés üzemeltetési költségei